Roguelike introduktion

[ nyheder ] [ introduktion ] [ download ] [ links ]

Roguelike spil er hack'n'slash rollespil hvor man styrer en hovedperson rundt i en ond verden fuld af grumme monstre. Det er en meget gammel genre af spil, som trods sin alder stadig i høj grad bliver udviklet og opdateret til mange platformere. Grunden til at disse spil har overlevet så lang tid er nok i høj grad at man ikke har lagt vægt på det grafiske, men istedet har brug energien på at give dem et indhold. Kendskabet til roguelikespil er størst på uddannelses institutioner indefor IT (fortrinsvist universiteterne, så vidt jeg ved) .

Den til tider afskrækkende brugerflade gør at ikke mange gider at spille roguelike spil, det er krævende, man skal lære mange nye tastatur-kommandoer og leve sig ind i en verden bestående af bogstaver - med andre ord: hårdt arbejde og fordybelse er kodeordene for roguelike spil. Men tager man sig tid til det behøver man ikke rende ud og bruge en masse penge på dyre spil, men kan blot skifte til et andet roguelike spil når man trænger til fornyelse. Der findes nemlig utroligt mange varianter af roguelike spil og de fleste kan findes på "The Roguelike Games Home Page" her er blot listet nogle af de mest populære som jeg også selv har spillet.

Hvis man vil danne sig et overblik over hvor mange rogulikespil der er lavet har Erik I. Bolsø lavet et stamtræ over roguelike games, hvor er også er links til screenshots fra de forskellige spil.

Mange af de forskellige varianter kan hentes fra ftp-folderen "Variant" og du kan læse om dem i "Angband Variant FAQ". Har du ikke så meget mod på selv at downloade varianterne har jeg mange af dem på cdrom, som jeg gerne vil kopiere til dig, mod betaling af medie & fosendelse, hvis du sender mig en mail.

En anden introduktion findes i internettets 'Jargon Fil' (version med frames), hvis man starter med rogue.

Der findes også en del nyhedsgrupper (usenet) hvor man kan stille spørgsmål til roguelikespil. Det er en god ide at undersøge hvordan man bruger nyhedsgrupper rigtigt før man begynder at sende spørgsmål ud på grupperne: Undersøg tilhørende FAQ's (Frequently asked questions) eller OSS'er (Ofte Stillede Spørgsmål). Kig også i de faqs der ligger på download siden og den faq der er tilknyttet den enkelte nyhedsgruppe (bliver regelmæssigt udsendt på selve gruppen, f.eks. Angband FAQ Part One, Angband FAQ Part Two (spoilers)).

rec.games.roguelike.adom
rec.games.roguelike.angband
rec.games.roguelike.announce
rec.games.roguelike.developement
rec.games.roguelike.misc
rec.games.roguelike.moria
rec.games.roguelike.nethack
rec.games.roguelike.rogue

opdateret 27.02.2006 <tietze@mail.dk>

[indhold / validér]